Frekvenčné meniče
Frekvenčné meniče

Frekvenčné meniče sú generátory frekvencie, ktoré možno použiť na konverziu frekvencie. Často sa používajú pri frekvenčnej modulácii, pri ktorej sa mení frekvencia nosného signálu, ktorý prenáša informácie. Tieto meniče sa nazývajú aj frekvenčné meniče alebo frekvenčné zmiešavače.

Všetci poznáme frekvenčné meniče, používajú sa v mnohých rôznych druhoch techniky a fyziky. Môžu byť veľmi užitočné na prevod jednej frekvencie na inú frekvenciu. Čo je to však frekvencia? Závisí to od potrieb vašej aplikácie, ale zvyčajne frekvenčné meniče pracujú na frekvenciách od niekoľkých kilohertzov až po stovky megahertzov alebo gigahertzov.

Frekvenčné meniče sú dôležitou súčasťou frekvenčnej modulácie. V tomto príspevku na blogu sa budeme podrobnejšie venovať frekvenčnému meniču a tomu, ako sa používa na generovanie striedavého prúdu z jednosmerného.

Divízia

Základné rozdelenie frekvenčných meničov zohľadňuje počet fáz vstupného a výstupného napätia. Tie najjednoduchšie majú jednu napájaciu fázu a jednu výstupnú fázu. Používajú sa na riadenie otáčok jednofázových motorov (napríklad pri bezkartáčovom motore). Existujú aj jednofázové meniče s trojfázovým výstupom, ktoré umožňujú riadiť trojfázové motory na jednofázovom napájacom vedení (tri samostatne budené vinutia).

Spôsob riadenia

Frekvenčné meniče s dvoma fázami vstupnej a výstupnej fázy sa používajú na spúšťanie strednonapäťových trojfázových motorov.

Skalárny menič má lineárnu charakteristiku U/f = const alebo kvadratúrnu U/F=const. Skalárne meniče sa používajú v systémoch pohonu s premenlivým krútiacim momentom. Ich činnosť spočíva v dodávaní minimálneho množstva energie do motora tak, aby nespôsobila pokles výstupnej frekvencie pod nastavenú hodnotu. Vektorové meniče (DTC) dobre fungujú v pohonoch vyžadujúcich konštantný krútiaci moment pri premenlivých otáčkach.