Freshmarket

Keď sa povie freshmarket, pre každého návštevníka, nech už je to ostrieľaný Bratislavčan, alebo celkom nový prišelec, musí byť jasno, že nakúpi zdravo a čerstvé suroviny. Freshmarket, ktorý na Rožňavskej ceste stále pôsobí, ako keby šlo o rozostavanú budovu, je však už nejaký čas v plnej prevádzke. Parkovisko s buldozérmi pred budovou vyvoláva dojem, že si treba ešte počkať na dokončenie a aj plochy pred budovou smerom k ministerstvu vnútra oplotené pred vstupom zatúlaných nôh vyznievajú naozaj čudne. Stavbári si môžu všimnúť vysoko vytiahnuté izolácie proti vlhkosti do nelogickej výšky, pričom izolačnou lepenkou stavitelia oblepili stĺpy až hore. Chce to však prekonať tieto prvé dojmy a vojsť dnu.

Freshmarket

Freshmarket je veľký

Pri vstupe sa rozplýva predstava o tom, že pôjde o jeden veľký obchod, ale narazíte na sériu obchodov, prevádzok a v každom jednom dokáže ktokoľvek nájsť niečo, čo mu chutí, alebo môže chutiť. Vstup do vnútra môže byť poriadnym prekvapením aj pre turistov prichádzajúcich do Bratislavy. No na to si budeme musieť ešte počkať. Jednak sem nikto žiadneho turistu len tak ľahko nenaviguje a parkovanie je príšerné, na štrku za Sporiteľňou, riskujúc na okraji cesty, alebo niekde, kde si vaše auto nikto nepraje vidieť a ani trpieť. Freshmarket je naozaj veľký a priestranný. Neustále môže pôsobiť dojmom, že je to rozostavané stavenisko. Nie je tu totiž cítiť toľko komercie, obrazoviek a reklamných pútačov, ako na iných obchodne zameraných miestach. Prekvapia na veľa miestach nabité OSB dosky, akoby boli používané ako hlavný materiál na pokrývanie stien a priečok. Niekde sú priznané, inde úspešne zahalené. Drvivá väčšina prevádzok má na čiernom podklade logo a tým sú si svojim spôsobom rovné. To, čo však z tohto miesta robí veľké nie je ani tak rozsiahla plocha a veľký foodcourt na poschodí, ako neschopnosť vybrať si hneď a s pocitom, že ste si vybrali na prvý krát to najlepšie.

Široký výber

Už na prízemí možno nájsť niekoľko predajní s čerstvými šťavami, produktmi, špeciálnu trafiku, predajňu kávy, dokonca aj trh s čerstvou zeleninou a ovocím. K tomu sa viaže bohatá ponuka rôznych doplnkov, plodín a aj vecí, ktoré okrajovo súvisia s kuchyňou. Nenájdete tu lacné čínske šmejdy za pár korún, fastfood s prepáleným olejom, aj keď aj takéto vlastnosti niektoré prevádzky žiaľ majú a nezbavia sa toho lusknutím prsta. No hlavne tu máte všade toľko výberu, ovocia, zeleniny, orieškov, vitamínov, inovácií a rôznych zdravých noviniek, že máte pocit na roztrhnutie. Nestačí len peňaženka, keďže toto miesto je naozaj skôr pre tých, ktorým záleží na ochutnávaní, vychutnávaní a zdraví, čo stojí oveľa viac, ako menučko niekde v centre a život založený len na ňom. Pri prechádzaní po freshmarkete máte pocit, že musíte blízkym niečo priniesť a povedať im o tomto mieste viac. Dokonca nachádzate inšpirácie, ako čo pripraviť a spotrebovať.

Freshmarket

Foodcourt

Foodcourt s otvorenými prevádzkami a jedálenskou časťou na spôsob typických foodcourtov ako inde v meste, funguje na poschodí. Vystúpate tam ak nie výťahom, tak po schodoch, na ktorých nájdete aj sedaciu plochu, ktorú i tak veľa návštevníkov považuje za schody a tak po nich kráča. Niet sa čomu čudovať, niektoré inovácie sú len inováciami, nie zaužívanými prvkami s predpísanými pravidlami. Svoje prevádzky má hore rôzna kuchyňa, celkom nové inovácie, steaky, vegetariánske jedlá, extrémy inšpirované akýmsi duchovnom a názormi niekoho, kým sa prevádzka aj otvorene pýši, alebo nájdete pochúťky, ktoré lahodia oku, hoci ich nakladajú z ohrievacích nádob pred vami. Sú prevádzky, ktoré ponúknu naozaj chutné jedlá s výnimočnými vlastnosťami, zamestnancov zhovorčivých a usmievavých, ktorí chcú už len týmto úsmevom svojim zákazníkom ponúknuť viac. A sú aj také prevádzky, kde zaplatíte necelých desať eur a nemáte ani v peňaženke, ani na jazyku a ani v bruchu nič zásadné, sýte a zapamätateľné len ak vďaka nezabudnuteľnej cene. Nie sú tu len prevádzky, v ktorých nachádzate výhradne čerstvé a kvalitné suroviny. Žiaľ pri nedávnom teste sme zámerne v jediný deň prešli tri reštaurácie a ochutnali tri navzájom odlišné kuchyne. Ale o tom nabudúce.